En rar vän uppmärksammade mig på hur väldigt snart det är november. November och, ni vet, NaNoWriMo.

Bah, november. Nu är det sommar och november är långt borta i vinter… Och så börjar man räkna och inser att hon har helt rätt och det är faktiskt inte så långt bort.

November. NaNoWriMo.
För första gången sedan jag började ägna mina novembrar åt romanskrivande så funderar jag på riktigt om jag verkligen ska vara med.

NaNo har växt på sistone, numera behöver man inte vänta till november utan kan hoppa på tåget i juni eller augusti och delta i Camp NaNoWriMo. Samma romanskrivande, 50000 ord på en månad men under sommaren istället för grå november.
Jag har lekt med tanken, både inför juni och även nu inför augusti, men bestämde mig för att jag inte vill ta mig tiden nu. Då är händelselösa november bättre. Plus att… Jag vet inte om jag ska skriva i år.

Det jag behöver göra nu är att levla upp. Det är ingenting nytt, det visste jag redan efter förra NaNo. Jag behöver sätta mig ner med något jag skrivit och redigera. Polera, strukturera, lära mig hur jag får något läsbart av det jag producerat.

Kanske är det det jag borde göra i november. Kanske är det det jag borde ha börjat med redan i slutet av förra året. Kanske borde jag sluta ge mig själv ursäkter och börja nu. Ikväll.

Men hur? Hur gör man? Jag har aldrig redigerat någonting längre än ett par sidor. Och jag har en känsla av att jag borde börja med att skriva om min senaste nano, alternativt den från året innan, men synops och hela baletten. Är det bara ett sätt för mig att skjuta upp det där okända otäcka redigeringsarbetet, eller borde jag se det som ett första redigeringssteg?

Hjälp, någon?


Flattr this

Annonser