Det har varken blivit mycket läst eller lyssnat på ljudbok under sommaren hittills. Jag tragglar på med Tigana som jag ju började läsa i mitten av juni gubevars, och i lurarna har jag Snow Crash (som jag i ärlighetenes namn har lite problem att hänga med i). Men nu börjar det ta fart igen, när jag är tillbaka i rutinerna med promenader till exempel så går det framåt. Det börjar bli dags att kika vad nästa ljudbok ska bli, och jag har planerat att lyssna igenom resten av A Song of Ice and Fire. Nu har jag ju redan böckerna hemma i hyllan, men köper dem alltså igen fast i ljudboksformat den här gången.

Jag borde inte gå inte på det här med att om man en gång har köpt en bok så borde man inte behöva köpa den igen bara för att man råkar sukta efter ett annat format va? Nej, vi släpper det.

Så, jag kikar på audible.com och ser att jag har tillräckligt med krediter för att ladda ner bok nummer tre, A Storm of Swords. Perfekt. Jag kikar även på bok nummer fyra och fem i serien, och ser att… Men vänta nu. Trean ser helt okej ut, och femman likaså. Men vid bok nummer fyra, A Feast for Crows, står det såhär:

This item is not currently available for purchase on Audible.com. We apologize for the inconvenience.

Bok nummer fyra går inte att få tag i? Jag får en misstanke och loggar ut, och ser då att boken absolut är tillgänglig. Det är bara när jag är inloggad och alltså avslöjar att jag bor i Europa, i Sverige, som jag inte får betala för den här boken.
Nu blir jag sådär trött igen. Det har med licenser att göra. Licensen för att sälja en viss bok i en viss region har fallit mellan stolarna/gått ut/aldrig blivit ordnad. I fallet med A Feast for Crows misstänker jag att det blivit något tok när Roy Dotrice gjorde en nyinspelning av bok fyra här i höstas. Så trots att det är en gammal bok så saknas licensen nu. Eller något liknande. Jag vet inte exakt hur det funkar.

Allt jag vet är att en bok som jag redan har två ex av stående i bokhyllan är förbjuden för mig att betala pengar för i dagsläget.
Blir inte ni också trötta, bara av att läsa om det?

Jag slängde iväg ett mail till Random House Audio och frågade om de anser att jag borde hoppa över bok fyra och gå direkt på bok fem som ju ändå är tillgänglig, eller om de vet när jag kan få ge dem mina pengar. Personligen ser jag inte det som ett alternativ att hoppa över en bok mitt i, särskilt inte med en så intrikat och detaljrik historia som A Song of Ice and Fire, men det kanske är något nytt amerikanskt påfund? Eller så är de inte så bekymrade över kunderna på andra sidan vattnet.
Okej, det där sista skrev jag inte. Jag har inte fått något svar.

Alltså, jag förstår mycket väl att det här systemet med licensieringar för olika delar av världen har uppkommit, och jag förstår mycket väl varför det har gjort det. I mångt och mycket ger det mer pengar till författarna och det är jag helt för. Men när jag inte FÅR ge ett förlag eller deras återförsäljare pengar för något som jag redan köpt två gånger innan, då är det något som är rejält snett och absolut inte fungerar. Jag menar, jag kan visst gå till en bukt nära mig och ladda ner den där ifrån istället för inga pengar alls om det nu ska vara så. Men jag vill nu inte göra det i det här fallet, jag vill ge den vid det här laget antagligen snorrike GRR Martin lite mer pengar. Jag råkar tycka att han har förtjänat det. Men jag får inte.

När något så uppenbart inte fungerar, då är det hög tid att göra om’et så att det gör det.


Flattr this

Annonser