Jennifer Laughran tar upp det här med att inte alla författare vars verk man gillar nödvändigtvis är lika fantastiska som sina verk, och frågar om det påverkar vår uppfattning av verken.

Specifikt då det faktum att Orson Scott Card tydligen är en mycket högljudd homofob.

Hm. Knepigt.

Minns Nnedi Okorafors bloggpost om hennes World Fantasy Award som hon var otroligt stolt över. Det består av en byst av HP Lovecraft, och när hon fick veta att han var en rasist av särskilt utstuderat mått… Tja. Ouch.

Vad gör man? Jag älskade Orson Scott Cards Ender’s Game och har läst hans Alvin Maker-serie flera gånger. Borde jag bränna min kopia av Ender’s Game? Borde jag åtminstone ge bort den, kanske skriva en liten varning på försättsbladet för näste ovetande läsare? Eller har en författare inte så mycket med sina redan utgivna böcker att göra?

Det faktum att Card verkar vara spritt språngande tokig och har en uppsättning åsikter jag sannerligen inte håller med om tar inte något ifrån min upplevelse av de av hans böcker som jag läst. Jag vidhåller, precis som Jennifer, att Ender’s Game är en briljant bok. Jag får en lite fadd smak i munnen av vetskapen och det gör lite ont i magen, jag kommer nog aldrig mer lägga en krona på en bok av Card om jag kan hindra mig själv och antagligen kommer jag inte att ens läsa något mer av honom, ens från biblioteket. Men den där första gången jag satte mig ner med Ender’s Game, det var fantastiskt.

Likadant är det med Lovecraft. Jag har länge tänkt att jag borde läsa honom, han är ju rätt tongivande i skräcklitteraturen kan man påstå utan att överdriva det allra minsta, men det projektet ligger ordentligt i farozonen nu vill jag lova.

Kanske borde jag hålla mig på min kant, för att inte få min läsarupplevelse störd av otäcka författaråsikter? Alla kan ju inte vara charmiga Gaimans eller Scalzis, folk borde väl ha rätt att skriva briljant litteratur trots att de är rövhål som personer?

Men jag tycker ju om att se folket bakom läsupplevelsen. Jag är bortskämd av Gaiman och Scalzi och McKinley och alla de andra, att veta att det är en supertrevlig och charmig och sympatisk person som skrivit boken förhöjer läsupplevelsen för mig.

Så, hur göra? Hur gör ni?

Annons