Jag fick en Kindle i julklapp.

Holy crap! Jag trodde faktiskt inte det. Jag menar, hallå dyrt? Men om man går ihop ett par stycken så blir det inte så farligt, tydligen. Han är smart, han den där som jag bor ihop med.

Jag har testkört den litegrann men inte börjat släpa med mig den vart jag än går. När fodralet som jag beställt kommer så ska jag börja ha med den till jobbet, men jag lägger inte min nya tjusiga läsplatta som den är, oskyddad, i min handväska. Icke.

Jag fick en ordentlig scare dock, eller flera stycken, i samband med julhelgen. Och det hänger ihop med min största tveksamhet kring låsta format och prylar.

Såhär.

När man får en Kindle så behöver man registrera den hos Amazon för att kunna köpa böcker därifrån. Och det är ju liksom det man vill, köpa böcker. Jag försökte registrera min Kindle men fick felmeddelande på felmeddelande. Efter lite kontakt med kundtjänst visade det sig att de noterat att min Kindle var försvunnen/stulen. Oklart varför, men de trodde mig när jag försäkrade att min Kindle låg bredvid mig i soffan och inte var stulen. Janne fick kontakta dem eftersom han köpt den, de fixade vad det nu var och jag kunde börja använda min nya älskade pryl.

Får jag bara påpeka att det är supersmidigt att handla böcker från en Kindle. Bara att surfa runt och klicka på det man vill ha. Jag köpte en bok första kvällen (A Hundred Thousand Kingdoms av NK Jemisin), busenkelt. Det enda meckiga är att jag inte har något fysiskt tangentbord så det tar lite tid att söka. Men jag tror att jag kommer föredra att inte ha ett tangentbord i det långa loppet. Jag ska ju mest läsa på den, inte skriva.

Hur som helst, efter ett par dagar ville jag lyssna på en ljudbok. Jag prenumererar via Audible, som är en riktigt bra tjänst som jag verkligen kan rekommendera. Det är Amazon som äger även Audible och kontot är detsamma, ihopkopplat. (Jag säger ju att Amazon är för stora…) Hur som helst, jag ville logga in och lyssna på en ljudbok, men kom inte åt mitt konto. Knepigt. Kontaktade kundtjänst som upplyste mig om att mitt konto blivit spärrat från Amazon pga misstänkt bedrägeri.

Bedrägeri? Jag har inte försökt bedra någon, åtminstone inte vad jag vet. Här började jag känna mig väldigt liten och ynklig, för vem vet vad Amazon kan få för sig är otillåtet? Jag vill ju bara köpa böcker, men vem vet? Jag kontaktade Amazons kundtjänst som lotsade mig vidare till någon slags expert. Experten upplyste mig om att det varit så mycket oegentligheter på mitt konto att de stängde av mitt konto med omedelbar effekt.

Upplösningstillstånd. Jag ville ju bara använda min julklapp som min allra mest älskade Janne varit rar nog att ge mig. Vad skulle hända nu? Var min nya fina Kindle värdelös? Vad menade de egentligen? Livrädd att de bara skulle tycka att jag var jobbig och strunta i mig nu när mitt konto inte fanns mer så skrev jag tillbaka till experten och undrade vad jag hade gjort för att de skulle tycka att jag inte fick vara kund hos dem längre. Någon måste det ju vara, inte skulle de väl bara få för sig något sånt utan grund? Janne var inte helt lycklig över att se mig så ledsen, och kunde väl inte riktigt låta bli att tycka att han hade skuld till det. Så mycket till finstämd fredagkväll blev det inte i vårt hem den kvällen. Jag var otröstlig.

Nu löste det sig. Jag fick ett svar efter några timmar där man bad om ursäkt, man hade kontrollerat aktiviteten på mitt konto igen och beslutat att återaktivera det. Det bads om ursäkt så väldans.

Jag brydde mig inte om att det är idel standardformuleringar, sådana där ursäkter. Jag kan nu lyssna på mina köpta ljudböcker igen och jag kan köpa böcker till min Kindle igen. Lättnaden var enorm.

Men det är just det här som är problemet med låsta plattformar. Om Amazon bestämmer att de inte gillar mig, av någon som helst anledning, så kan jag inte gå till någon annan bokhandel och köpa mina e-böcker den vägen. Min pryl är låst till Amazon och de kan göra vad de vill med den även efter att jag har köpt och betalat för den. De kan också göra vad de vill med de böcker som jag valt att köpa till den, ändra i dem eller radera dem helt för mig.

Jag är väldigt förtjust i min Kindle. Den är liten och nätt, den är behaglig att läsa från och lätt att hantera. Den är skön att hålla i, lättare än en liten pocket. Den är kort sagt allt jag föreställt och önskat mig, det är en ljuvlig liten pryl.

Men Amazon har demonstrerat sin makt för mig, och i jämförelse med dem är jag bara ett litet kryp, en obetydlig liten kund bland miljontals andra. Jag litar inte på att de inte kommer göra det igen om jag misshagar dem av någon anledning. Jag behöver ju inte ens göra något fel för att få alla ettor och nollor som jag köpt av dem frysta. Det var riktigt, riktigt obehagligt.