Det ska vara lätt att göra rätt! utbrister Göran Widhamn borta på Livbåten. Jag kommer på mig själv med att få en lite varm och go känsla i magen av hans ord, jag sitter nästan och nickar för mig själv medan jag läser.

Det är klart, så självklart. Om det är lätt att göra rätt och svårt att göra fel, så kommer fler att göra rätt. Bara för att det är lätt. Vi vill att det ska vara lätt. Även om det lätta inte är rätt så kommer vi antagligen att välja att göra det. Det är ju lätt!

Det handlar mycket om vana. Vi är vanedjur och det mesta är lätt när man väl kan det. Bara vi får lära oss att göra på rätt sätt så kan vi för det mesta övertygas om att göra det som är rätt istället för det som är ovant, fel och svårt.

Det innebär lite av en pedagogisk uppgift för den som vill att vi ska göra rätt, men om det kan få oss att förstå vad som är lätt så kan det väl vara värt det? Eller? Inte kan det vara en sådan ohemul ansträngning att lära ut det som är lätt om det får alla att göra rätt?

Länge har det som varit rätt inte bara varit väldigt svårt, det har till och med varit helt omöjligt. Långsamt, långsamt har det kommit alternativ till omöjligt, men det har inte varit lätt. Det har istället varit både svårt och dyrt.

Dyrt är inte lätt.

Jag tror helt och fullt på att det inte måste vara gratis för att vara lätt, men det får inte vara dyrt. Gratis kan vara trevligt då och då, men för att känna att man gör rätt så vill man betala en slant. Det måste vara lätt att betala rätt.

Jag har ofta fått höra att det inte går att tävla med gratis, som om om gratis finns så kan det inte finnas något som är rätt. Det är naturligtvis fel.

Om det finns något som är gratis men fel, och något som är lätt och kostar rätt, så kommer några att välja det som är gratis och några att välja det som är rätt.

Det piffiga med att vara den som erbjuder det som är rätt och lätt, är att de som först väljer gratis men fel kan komma på att de nog hellre vill ha det som är rätt så småningom och komma till den som erbjuder det som är rätt. Man kan få dem som först väljer gratis att komma till en, men de måste vilja det. Det åstadkommer man genom att erbjuda något som är både lätt och rätt. Inte genom hot. Inte genom dyrt och svårt. Inte genom oförståelse, ovilja och hat. Inte genom att polisanmäla.

Man får det genom att vilja rätt.


Flattr this

Annonser