Vi ville alltså flytta. Efter mycket om och men tog byteshistorien fart till slut i höstas. Vi fick korn på en lägenhet vid Slussen. Ett direktbyte. Vi ville flytta dit och till vår förvåning och glädje ville de flytta till vår lägenhet. Lägenheterna var ungefär lika stora, rätt lika i standard. Den stora skillnaden var 1) läget och 2) hyran. Vi hade ingenting emot en högre hyra för att komma närmare stan, och de hade sitt första barn på väg och ville ut från city, komma närmare släkt och vänner och samtidigt få ner boendekostnaden lite. Fullt förståeligt. Dessutom skulle vår lägenhet ombildas och med tanke på under hur kort tid vi levt på två inkomster ville vi inte köpa. Det är säkert ett bra klipp att köpa vid en ombildning, men det var inte något som vi var särskilt intresserade av att göra just nu.

Vi skickade in alla papper till våra respektive värdar och väntade på besked om när vi kunde börja boka flyttfirma. Vi skulle få bo vid Slussen, vilken dröm!

En part visade sig dock inte lika förstående. Deras värd, Gyllenforsen (som sedan dess har bytt namn till Folksam Fastigheter), sa nej till bytet. Vi bara gapade. Men varför? Hur kunde de..?

Gyllenforsen ansåg att lägenheterna var likvärdiga. Ja, jo, lika stora var de ju ungefär, men av alla de anledningar vi hade till att byta var storleken av underordnad betydelse. Vår bytespartner försökte resonera med Gyllenforsen, de var rätt otrevliga tillbaka. Vi funderade på vad det kunde vara som egentligen låg bakom nekandet, att det var något annat än vad de sa var uppenbart. Tanken att vårt politiska engagemang låg oss i fatet lämnade mig ingen ro. Vi fick höra ryktas att ombildningen skulle vara den egentliga anledningen, att Gyllenforsen inte gillade att någon av deras hyresgäster bytte för att få köpa. För oss var det en non issue, vi kunde inte begripa varför det skulle vara det för dem.

Mest av allt kändes det surt. Här hade vi äntligen hittat en lägenhet som passade oss, och dessutom hittat en villig bytespart. Alla inblandade hade jobb, inga betalningsanmärkningar eller andra relevanta anmärkningar. Vad tusan kunde det spela för roll för Gyllenforsen om de hade en skötsam hyresgäst eller en annan?

Ombildningen i vår fastighet genomfördes när det blivit vinter. Av bostadsrättsföreningens styrelse fick vi snällt nog uppskov med att köpa vår lägenhet för att invänta hur det skulle bli med bytet. Vi fick också hjälp av ombildaren att ta kontakt med Gyllenforsen för att se om det inte skulle gå att resonera med dem. De var obevekliga. Vi överklagade Gyllenforsens beslut till Hyresnämnden. Och väntade.

Eftersom de inte egentligen angett något rimligt skäl till varför de nekade bytet var vi rätt säkra på att få rätt hos Hyresnämnden. Vår bytespart tog hjälp av en juridiskt kunnig bekant för att titta på vårt ärende och formulera ett yrkande. Vi väntade. I februari skulle ett beslut tas. Jag började jaga flyttfirmor, försökte planera det så att vi skulle kunna genomföra flytten så tätt inpå beslutet som möjligt. Nu var vi så nära, så nära och ville inte vänta längre än absolut nödvändigt.

En vecka innan mötet hos Hyresnämnden skulle äga rum fick vi veta att Gyllenforsen begärt att ha med ett juridiskt ombud på mötet. Därtill var det ombudet upptagen just den dagen, så mötet sköts fram. Fyra veckor framåt. Jag bokade av flyttfirman.

Juridiskt ombud, shit de vill verkligen inte ha med oss att göra. Vi undrade varför, oroade oss och fortsatte sova illa. Och vi väntade.

Det blev mars. Jag kollade läget med flyttfirman igen, men vågade inte boka något. Försökte bara hålla det öppet, se när de hade tid och när jag kunde få ledigt från jobbet. Jag mådde illa i ett par dagar innan mötet.

Mötet var på en onsdag. På fredagen skulle vi få besked om Hyresnämndens beslut.
Tydligen var det en besvärlig kombo att jag inte stod på kontraktet och att Janne inte tjänade så bra 2009. Med tanke på att vi ville få mig stående på kontraktet men nekades av Gyllenforsen, och med tanke på att anledningen till Jannes inkomst förrförra året berodde på att han pluggade… På effing KTH. Nu hade han fast jobb, så… Ja, vad var egentligen problemet? Jag ska villigt erkänna att jag inte förstod resonemanget. Lösningen på problemet med att Janne hade en utbildning… eh… skulle vara att jag gick i borgen för honom. Så jag fick inte stå på kontraktet och vara medansvarig för lägenheten, däremot kunde jag gå i borgen och vara ansvarig för Janne som var ansvarig för lägenheten. Vi tyckte Gyllenforsen resonerade minst sagt märkligt.
De ville ha borgensåtagandet tillhanda på fredagen. Från onsdag lunch hade vi på oss att inte bara fatta detta livsavgörande beslut utan också ordna fram det bevittnade dokumentet, men vi gjorde det.

Beslutet kom. Hyresnämnden gick på Gyllenforsens linje.

Vi var så besvikna, så oförstående och så ledsna. Vi skulle inte få byta och kunde inte begripa varför. Vi hade ju gjort allt rätt, angett giltiga skäl, redovisat allt som de bett om och jag hade dessutom gått i borgen. Ändå räckte det inte. Efter ett knappt halvårs kämpande hade vi ingenting alls att visa för besväret.

Tydligen ville vår bytespart göra bostadskarriär också enligt Hyresnämnden (inte enligt de själva dock) och det var dåligt. Om vi ville göra bostadskarriär så var det tydligen bra. Bara det att det ville vi ju inte.

Jag tyckte också att det var intressant att vi kunde få ett låneinstituts förtroende att köpa vår lägenhet för en hiskelig massa pengar om vi ville, och det spelade dels ingen roll då att jag inte stod på kontraktet utan jättegärna fick vara medsökande, och dels godkändes vår ekonomi utan knot. Men för Gyllenforsens sketna hyresrätt var vi inte betrodda.

Vi beslutade oss motvilligt för att köpa vår lägenhet och försökte sluta tänka på ett liv i innerstan.


Flattr this

Annonser