Om bara några dagar är det månadsskifte. När september blir oktober går jag in i NaNoWriMo-land, det händer varje år och jag förväntar mig att det blir så även nu. Det är dags att förbereda sig för månaden som kommer efter oktober, en månads intensivt roman-skapande, preppa för att ta sig från noll till åtminstone femtiotusen ord.

Idag skriver Kajsa Ingemarsson en intressant sak. Hon verkar ha en del problem med sitt skrivande just nu och uttrycker sig såhär:

Böcker får man, det är min övertygelse. Du får ett erbjudande om en historia och du kan tacka nej eller ja till det. Tackar du ja måste du låta historien gå genom dig, silas genom alla dina lager av språk, talang, erfarenheter, minnen, bilder, musikalitet, rytm, känslor, ordförråd etc. Hantverket är ditt och färgen boken får blir din. Men tro inte att du hittat på den, att den tillhör dig.

Jag tycker om den tanken. Idén är inte problemet, att hitta på idéer är lätt. Idéer finns överallt, vi kan välja att gripa tag i dem eller låta dem flyta vidare. Det är vad som händer sen som avgör om du är en författare eller ej. Om du lyckas ta idén, modellera den till något slags sammanhängande enhet, skriva ner den och få det hela till en bok. Hantverket är viktigt.

Och det handlar inte om utgivning, om att ha blivit antagen av ett förlag och ha si eller så många titlar utgivna. Så länge man skriver är man en författare. Om man slutar är man det inte. Om man ger upp innebär det bara att man aldrig kommer att lyckas. Min egen husgud, författaren och podcastaren Mur säger:

Sure, if you keep going, you may keep getting rejected. But if you quit, the removal of the chance of rejection also means the removal of the chance of acceptance. Yeah, you’ll never fail again. Good for you. How many people do you admire who quit in order to minimize risk?

Det är otäckt att satsa och inte veta vad som kommer hända, hur det ska sluta och vad det i andra änden kommer att bli av det. Men för att ens få veta det måste man våga, måste man kasta sig ut och hoppas att skyddsnätet håller. Tänk om det håller, vad kommer du då inte att kunna åstadkomma?


Flattr this

Annonser