Ramlade över den här artikeln i Expressen, om hur man måste vara ett par för att få hjälp med assisterad befruktning i Sverige. Heterosexuella och lesbiska par får hjälp, men är du ensamstående och vill ha hjälp är det stopp.

Det finns ingenting som stödjer att barn till ensamstående far illa just för att föräldern är ensamstående. Precis lika lite som det finns något som säger att barn till homosexuella far illa av att inte växa upp i en heteronormativ miljö. Eller barn till kristdemokrater för den delen, vilket ju annars instinktivt känns särskilt riskabelt… ;)

Säkert är det lättare om man är två föräldrar istället för en. Hey, ju fler desto bättre? Kanske skulle man öppna för fler föräldrar i en familj, minst tre eller fyra vårdnadshavare om barnen är fler än tre, till exempel? För vi tänker ju på barnen här i första hand, eller hur?

Nåja. Jag antar att det kommer. Precis som det blivit PK att erbjuda hjälp med insemination till lesbiska par så kommer lagstiftningen att ändras även för ensamstående kvinnor. Det går ju alldeles utmärkt för en kvinna att gå ut på krogen och lösa det hela själv om hon så önskar, och det rynkas det inte på näsan åt mer än litegrann.

Och jag kommer inte ifrån känslan att det sitter hårt åt för så många eftersom det är orättvist. En kvinna kan skaffa barn själv, men det kan inte en man. Jag lovar att den dagen män kan bära barnen själva så kommer lagstiftningen för assisterad befruktning för ensamstående dras igenom i ett huj…

Annonser